esmaspäev, 29. mai 2017

Koomatõmbamise võlud - raske mai lõpu treeningnädal

Pole siin mingeid võlusid, korralik pohmaka tunne terve pühapäeva õhtu ning esmaspäeva takkapihta. Sai vist veidi ülepingutatud.

Nädalasse sisenesin parajalt väsimusfoonilt. Laupäevasele korralikule Jüri duatloni sooritusele järgnesid pühapäeval kvaliteetsed 2500m ujumist ning 60km rattasõitu (Kiili - Tuhala - Vaida - Jüri - Assaku - Uuesalu). Sellel kevadel on kujunenud nii, et pea kõik õuetreeningud olen teinud maanterattal ning temporatta peale lähen ainult võistlustel. Kui on pikemad rahulikud sõidud, siis tavaline maanteeratas on kuidagi rohkem "relaxed", "chillim." Nüüd, kus temposõidu asendit suudan 70-80 km järjest vabalt hoida, siis arvan, et ei vaja rohkem, kui 1-2 pikemat sõitu enne Otepääd. Mäletan aega, kus pidin piineldes ennast iga 5 min tagant püsti ajama. Lihtsalt kange selg ja kael ei lubanud kauem järjest asendis püsida. Edasi kujunes nädal alljärgnevalt.

E: Ujumine 2200m. Time Trial 1500m. Jalad olid "pakud" ning joosta poleks eriti saanud. Samas oli keha viimasel ajal palju vett näinud ning arvasin, et on sobiv aeg teha üks võimekuse test. Parandasin isiklikke rekordeid 1km peale üle 40 sekundi ning 1500m peale üle kahe minuti. Jah, käed kannatavad palju pikemalt tempokat tõmbamist, kui varem. Ehk kaks vana unistust täitus korraga: 1 km alla 20 min ja 1,5 km alla 30 min.

T: Spordiklubi jooksutreening. Harjutused, ÜKE. Sain selleks ajaks omale jalad jälle alla. Põhisetina jooksime 30 x 200 meetrit 40 sekundiga. Abimeheks nagu tavaliselt oli Gert Kuuskmäe. Kuigi aeroobselt polnud see väga raske, oli see lihastele ikkagi päris kurnav.

K: Jooks 8 km. Sörkisin hommikul kell 6, siis kui lihastele polnud eelmise päeva treening veel kohale jõudnud.

K: Ratas 60 km. Rahulik tempo. Sama Tuhala ring. Kirsiks tordil oli see, et 138 pulsiga oli keskmiseks kiiruseks ringil 34,2 km/h. Ilmselt on paranenud nii kardio kui ka sõiduasend, sest tee, mida sõitsin ei olnud suures osas just siledaimate killast. Sõitsin temporattal.

N: Puhkus. Tristanil oli lasteaia lõpetamine ning kuna hommikuks olid jalad üsna kutud ning ka õhtul peale kella üheksat polnud mõtet enam treenida, siis sai järgmisteks päevadeks spordi nälga kasvatatud.

R: Jooks 8 km. Jooksmine on ilmselt ainuke treening, mida ma ajaliselt jõuan nädala sees ärkamise ja tööle mineku vahel teha.

R: Ujumine 1800m.  Põhi sett 6 x 200 laktaadi lävel + 4 x 50 kiires tempos. Tegin Tristani trenniga samal ajal. Pidin vahepeal katkestama, kuna käisin uurimas, kas üks tüdruk, kes mulle küljepealt ette sõitis mu tõmbest haiget ka sai. Kahjuks on nii, et basseini radadel ei kehti lastele mingi loogika ega reeglid (kahjuks isegi mõnele täiskasvanule). Häirib, kui seistakse raja otsas täpselt raja keskel või tõugatakse ennast just sel hetkel minema, kui ma pöördes olen. Õnneks laupäeval ja pühapäeval oli bassein täiesti tühi.

R: Ratas pukil 2 tundi, 65km.  Päeva kolmas trenn, kohe ujumise järel. Peale kasvava võimsusega 30 min soojenduse oli vaja sõita 4 x 15 min (305w, 325w, 340w, 355w). See oli ette teada, et ma kogu kava lõpuni ei tee. Pole reaalne, et ma raske päeva lõpus sõidan pikki intervalle üle oma FTP. 305W puhul läks pulss veidi üle 150, ehk olek oli veidi ebamugav. 325w muutus selliseks närivalt raskeks. 340w kolmandaks minutiks oli selge, et seda lõpuni ei sõida ning peale kuuendat minutit lasin võimsuse alla. Viimase intervalli puhul otsustasin, et sõidan ühe watiga oma isikliku 5 min rekordi üle. Kannatasin ära. Oleks võinud veel paar minutit kannatada, aga sellel poleks olnud pointi, sest nädalasse oli jäänud veel 2 võtme treeningut.

L: Jooks 22km, 110 min. Kuigi eelmisel õhtul oli raske tundsin peale hommikusööki ja kohvi ennast jälle inimesena. Lisaks tundus ilm ka selline ahvatlev. Mitte liiga külm, mitte liiga soe. Esimesed 13 km jooksingi hästi mõnusalt ja kergelt, kuid siis läks küpsetamiseks ära. Ilmselt olid glükogeeni varud eelmisest päevast madalad ning see üksik geel ka väga ei aidanud. Võimalik ka see, et raskuste põhjuseks oli tõik, et esimest korda sel aastal jooksin korraga üle 20 kilomeetri.

L: Ujumine 2700m. Aeroobsed intervallid. Kuigi olin väsinud, siis trenn oli selline mõnus, masseeriv ja taastav ning pärast tundsin ennast palju paremini kui enne ujumist.

P: Ujumine 2500m. 9 x 75 m VOMax + 9 x 25 m  kiirus. See treening oli plaanis ära jätta. Kuna aga hommikune ilm oli kergelt vihmane ning mul oli niikuinii vaja sõita tanklasse ja poodi, siis viskasin ujumisasjad autosse. Tunne oli kergelt väsinud, aga muidu normaalne. Midagi erilist polnud, lõikude miinimumtemposi suutsin hoida (75m 1:20, 25m 0:23) ning sette pooleli ei pidanud jätma.

P: Ratas 100km, 3:20. Vahepeal jõudsin mööblit kokku panna, pojaga ratast sõita ning muru niita. Ilm oli soojaks (ja väga tuuliseks) läinud, ning lausa kutsus rattaretkele. Maanteka peale mahutasin 600 ja 800 ml pudel (lahja energiajook + vesi), kolm geeli pistsin tasku ning läksin "asfalti neelama." Inimesi oli väljas palju ning lootsin leida mõnda kellega vähemalt mingi osa koos sõita. Esimene (temporattaga tegelane) keeras kohe teises suunas kui talle saba peale istusin, järgmise tuules sain vaid 3 km liikuda ning siis keeras see ka kuhugi küla vahele. Rohkem kedagi samas suunas ei sõitnud. Vähemalt korra tunnis kiikasin oma telefoni, et kindlaks teha ega mu naine pole sünnitama hakanud. Esimesed 60 km oli hea, kuid pärast seda hakkas vaikselt kannatamiseks minema. Kojujõudmise ajaks olidki geelid ja joogid otsa saanud. Arvan, et kahe pudeliga saaks puhanult sõita ca 120 km (kui ilm pole oluliselt kuumem), pikema maa puhul peaks vahepeal kusagil juurde tankima.

Kokku TSS (training stress score) 947. Kokku ca 15 ja pool tundi, kuid pooled trennid olid kõrge intensiivsusega.

Esmaspäeva võtsin trenni vabalt. Teisipäeval, kui on jooksusektsiooni treening on vaja jälle jalad kõhu alt lahti saada. Kolmapäeval Filter Pirita temposõit, kus mul 40 km/h keskmist ikka veel tegemata. Vaja oleks see linnuke ka veel kätte saada (hetkel tundub lihtne). Hiljemalt reedel olen isapuhkusel. Samas kõik eelöeldu on kahtlane, sest iga hetk võib protsess käima minna. Lõpetuseks toon 28 päeva jooksvad numbrid ning konkurentidele ja sala-fännidele soovin edu ja kordaminekuid!

Ujumine: 25 km, 9,5 tundi
Ratas: 600km, 19 tundi
Jooks: 136km, 11,5 tundi
Muu: 3 tundi (jõutreening ja BMX)
Kokku: 43, ehk polegi nii palju, sest mul oli vaja oma viis korda võistelda ka.

Rivaal ja treeningpartner (jooksus) Gert Kuuskmäe
kotib kiirusega meie konkurenti

Ujumistreeningu kaaslane Karli Kannenberg Kiili Filtril
jalgade teravust lihvimas 

Esimene Kiili Filter läks kirja laktaadiläve treeninguna
paar päeva enne Jüri duatloni

4 kommentaari:

  1. TSS-i number on päris eeskujulik ;)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tänan, huvitav kas seda piiri on võimalik laiendada nii et tervis ei kannataks. Eks katsetan natuke. Noh tegelt kindlasti saab kui alustada esmapäeval täiesti puhanuna, teha kolm päeva väga tugevalt mitu trenni. Sealt edasi neljapäeval täis puhkepäev ning sinna otsa veel kolm pikka päeva.

      Kustuta
    2. Ühel hetkel sa jõuad sinnamaani niikuinii :)

      Kustuta
    3. Autor on selle kommentaari eemaldanud.

      Kustuta